Samen groeien naar een dementievriendelijke buurt

Een half uurtje vrij maken voor iemand uit jouw buurt?  Via het platform van WeHelpen kom je eenvoudig in contact. Ook mensen met dementie hebben hulpvragen. Op het platform wehelpen.nl voegde Julie Meerveld, Manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp bij Alzheimer Nederland, daarom vandaag als eerste het Samen dementievriendelijk vergeet-me-nietje aan haar profiel toe. Het blauwe bloemetje maakt voor iemand met dementie of diens mantelzorger in een oogopslag duidelijk dat zij de training ‘GOED omgaan met dementie’ heeft gevolgd en de signalen van dementie weet te herkennen. ‘Op de website van Samen dementievriendelijk verwijzen we met plezier naar wehelpen.nl. Met de toevoeging van het bloemetje is de koppeling tussen onze platforms nog logischer geworden; mensen met dementie ontvangen vrijwillige hulp van iemand die specifieke kennis heeft van de ziekte. Dat is belangrijk want de omgang met mensen met dementie vraagt soms net een andere benadering of aanpak’ aldus Julie.

Meer vergeet-me-nietjes = meer getrainde vrijwilligers
Met het plaatsen van een vergeet-me-nietje is de groei ingezet naar een platform vol blauwe bloemetjes. Dat is nodig want de toename van mensen met dementie in Nederland verdubbelt naar verwachting de komende 20 jaar. Hoe meer vergeet-me-nietjes op wehelpen.nl, hoe meer vrijwilligers de training ‘GOED omgaan met dementie’ hebben gevolgd en dus weten hoe ze het verschil kunnen maken. Gertjan van Rossum, algemeen directeur WeHelpen: 'Samen dementievriendelijk heeft een hele belangrijke rol in het vergroten van kennis over dementie. We weten dat mensen graag een handje helpen. Met de verbinding tussen samendementievriendelijk.nl en wehelpen.nl kan iemand die getraind is zijn of haar kennis direct inzetten bij iemand met dementie. Daarmee wordt het thema nog zichtbaarder en kunnen mensen met dementie en hun naaste kiezen uit het aanbod van buurtgenoten. Dat maken we symbolisch zichtbaar met het prachtige blauwe vergeet-me-nietje.'

Ook iemand bij jou in de buurt een handje helpen met kennis van dementie?
De gratis online training is in minder dan 15 minuten te volgen op de website van Samen Dementievriendelijk. En hier vind je meer informatie over deze samenwerking en de mogelijkheden voor jou.